KEPUTUSAN SPM TIDAK MEMUASKAN ATAU GAGAL? DIPLOMA KEMAHIRAN MALAYSIA SENI KULINARI ( CHEF ) di Kolej SG ACADEMY !

KEPUTUSAN SPM TIDAK MEMUASKAN ATAU GAGAL?

DIPLOMA KEMAHIRAN MALAYSIA SENI KULINARI ( CHEF ) di Kolej SG ACADEMY !

Mungkin harini masih ramai orang tidak mengetahui apa yang dimaksudkan dengan Seni Kulinari. Seni Kulinari adalah satu kursus dalam bidang masakan, penyediaan makanan, membuat pastri atau kek dan banyak lagi terutamanya ia tertumpu melakukan aktiviti di dapur. Kursus Seni Kulinari memberi ruang kepada sesiapa yang benar-benar berminat dalam bidang masakan, membuat kek dan penyediaan makanan untuk menigkatkan lagi kemahiran seseorang individu itu.

Kursus Seni Kulinari melahirkan golongan professional dalam bidang masakan seperti seorang chef, pengusaha katering dan usahawan yang berjaya dalam bidang seni kulinari.Pelajar-pelajar yang berminat dalam bidang ini, akan diajar dengan teliti untuk meningkatkan lagi mutu kemahiran memasak, dan penyediaan makanan secara professional.

Malah, bukan sahaja tertumpu pada aktiviti dapur tetapi mereka juga diajar subjek-subjek lain seperti English, Kitchen Design and Layout, Food Science, Organizational Behavior dan banyak lagi bergantung kepada kesesuaian bakal majikan –


Antara tujuan kursus Seni Kulinari ini ditubuhkan adalah kerana:

 

• Untuk meningkatkan kemahiran kepimpinan pada tahap penyeliaan
• Untuk mengamalkan sistem keselamatan, kawalan kebersihan dan kebersihan makanan
• Mengendalikan latihan pengeluaran makanan dan kemahiran penyeliaan
• Menjalankan penyelidikan dan pembangunan dalam seni kulinari
• Menjalankan pelbagai fungsi pengurusan dalam operasi
• Membangunkan kemahiran yang boleh disesuaikan dengan tahap kerjaya dan peningkatan kerjaya dalam industry

Oleh itu, Seni Kulinari adalah satu bidang kursus yang sangat penting dalam sebuah negara yang sedang membangun ini. Ia memberikan peluang pekerjaan disamping membantu pembangunan ekonomi negara kita. Tidak rugi sekiranya anda menceburi bidang Seni Kulinari ini kerana ia menambahkan ilmu pengetahuan yang cukup tinggi kepada seseorang itu.


Sekiranya anda berkeinginan untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang Seni Kulinari ini, anda boleh mendaftarkan diri di KOLEJ KEMAHIRAN SG ACADEMY Kursus ini menawarkan latihan kepada sesiapa yang berminat dalam bidang seni kulinari yang diceburi agar dapat menyumbang kepada peningkatan mutu produk dalam pekerjaan seni kulinari yang mereka terokai.

 

Di pusat ini, mereka perlu mengikuti beberapa Kursus Latihan dan menawarkan peluang pekerjaan. Anda boleh mendaftar secara online di 

www.sgacademy.edu.my 

atau whatsapp ke 0122602524 / 0126815664

Add a Comment

Your email address will not be published.